Yayımlanma: 24 Ekim 2026 16:11
SGK Kayıt Dışı İstihdam Tespitinde Resmi Belge Kurallarını Yeniledi
Sosyal Güvenlik Kurumu kayıt dışı istihdam incelemelerinde kamu kurumlarından gelen tutanakların doğrudan sigorta primi kanıtı sayılmasını kararlaştırdı.

Sosyal Güvenlik Kurumu kayıt dışı istihdam sorununu engellemek amacıyla saha denetimlerindeki kayıt işleme yöntemini güncelledi. Türkiye Gazetesi yazarı İsa Karakaş kurumun çıkardığı genelgenin içeriğini yazdı. Yeni düzenlemeye göre kamu personelinin tuttuğu resmî tutanaklar sigortasız çalışanların fiilî mesailerini ispatlamada ana dayanak olarak kullanılacak.
KAYIT DIŞI İSTİHDAM İNCELEMELERİNDE KAMU BELGELERİ TEMEL ALINACAK
Uygulama idari kurumlardan sağlanan bilgi ve belgelerin denetimlerdeki yerini değiştiriyor. Zabıta, doktor, mühendis, veteriner ve kolluk kuvvetlerinin sahadaki işlemleri sırasında hazırladığı evraklarda bir kişinin çalıştığı belgelenirse SGK süreci beklemeden işletecek. Kaydın oluşturulduğu gün temel alınarak işçiye asgari 1 gün hizmet yazılacak.
Trafik polislerinin veya jandarma trafik timlerinin doğrudan kişiye yazdığı cezalar da denetim verisi kabul edilecek. SGK Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele servisleri öncelikle bu cezaları inceleyecek. İlgili iş yerinde zaten sigortalı olduğu görülenler elendikten sonra diğer kayıtlar incelenmek üzere Sosyal Güvenlik Denetmenleri Servisine aktarılacak.
HİZMET BİLDİRİMİ SÜRECİ VE İTİRAZ HAKKI DÜZENLENDİ
Bir kişi hakkında birden fazla resmî evrak bulunması durumunda ilk tutanağın tarihi işe giriş günü sayılacak. İşçinin aynı ayda veya sonraki aylarda tespit edilen her bir çalışma günü için hanesine 1 gün prim eklenecek. Kurum bu çalışmaları mevzuattaki kısmi süreli çalışma statüsünde değerlendirecek.
Çalışanın tespit edilmediği boş bir ayın ardından gelen ilk kayıt yeni bir işe giriş işlemi sayılacak. Bu durumda bir önceki çalışma dönemi belge düzenlenen son gün itibarıyla kapatılacak. İşverenler veya çalışanlar durumun kısmi değil sürekli bir çalışma olduğunu belirterek kuruma itiraz başvurusu yapabilecek. İtiraz başvurularının ardından sosyal güvenlik denetmenleri dosyaları alarak iş yerlerinde fiziki inceleme gerçekleştirecek.
Bu haberde hata gördünüz mü?
Hata bildir


